Cele 26 de modificari importante pe care ni le aduce noul Cod Fiscal in 2016

Mihaela Avram

Din punct de vedere fiscal anul 2016 ne aduce pe de o parte masuri de relexare fiscala prin reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar si contributii suplimentare pentru PFA - uri prin obligativitatea platii contributiei individuale la pensii in procent de 10,5 %, scumpiri la impozitele de locuinte si terenuri.

Ne propunem sa prezentam principalele modificari legislative ale Codului Fiscal   cu aplicabilitate din anul 2016:

IMPOZITUL PE PROFIT
  1. Se mentine cota generala de 16%, pentru impozitul pe profit. Pentru societatile care desfasoara activitati din domeniul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, cota de impozit pe profit  nu poate sa fie mai mica de 5% din total venituri realizate.
  2. Constatam introducerea in Codul Fiscal a unei proceduri similare cele de corectare a erorilor contabile in sensul ca daca in anul curent se identifica o eroare de calcul a impozitului pe profit aferenta unui exercitiu inchis iar eroarea este nesemnificativa, corectarea se face pe seama profitului anului curent. Daca eroarea este semnificativa se impune corectarea pe seama rezultatului fiscal al anului la care se refera eroarea.
  3. Se remarca noua definitie a cheltuielilor deductibile conform careia sunt deductibile cheltuielile efectuate in scopul realizarii activitatii economice.
  4. Facilitatea de profit reinvestit se acorda atat pentru echipamentele din grupa 2.1 cat si din clasa 2.2.9 din Catalogul mijloacelor fixe, respectiv Echipamente tehnologice (masini, utilajele si instalatii de lucru) si Calculatoare electronice si echipamente periferice. Masini si aparate de casa, control si facturat. Observam extinderea bunurilor aflate in sfera profitului reinvestit si largirea sferei catre calculatoare si echipamente de facturare.
  5. Se extinde categoria de venituri neimpozabile pentru sumele colectate de operatorii responsabili cu gestionarea deseurilor.
  6. Cheltuielile de protocol sunt deductibile in cota de 2% asupra profitului contabil la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit si cheltuiala de protocol. Nu se fac ajustari fiscale, se porneste de la profitul brut contabil.
  7. Cheltuielile sociale se pot acorda in valoarea de pana la 5% din cheltuielile cu salariile subliniem majorarea plafonului.
  8. Cheltuielile de sponsorizare reduc impozitul pe profit in procentul de 0,5% (5 la mie) din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din impozitul pe profit si se pot raporta pe o perioada de 7 ani. Are loc majorarea procentului din cifra de afaceri.
  9.  Pentru imprumuturile pe termen lung de la alte entitati se reduce la 4% nivelul ratei dobanzii cand aceasta este in valuta ce poate fi deductibila, conditionat de gradul de indatorare. In anul 2015, acest procent era de 6%.
 IMPOZITAREA PERSOANELOR FIZICE INDEPENDENTE
  1.  Introducerea obligatorie  a contributiei individuale la pensii in procent de 10,5% din venitul net realizat de o persoana. Aceasta contributie este plafonata superior la un plafon anual de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni.  Contributia individual la sensii este achitata chiar daca persoana fizica autorizata este salariata la un angajator. Este important de stiut ca cota de 10,5%, nu asigura un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din aceasta. Pentru a beneficia de pensie intreaga trebuie achitata si contributia angajatorului in procent de 15,8%.
 IMPOZITUL PE DIVIDENDE
  1.   Cota de impozit pe dividend scade de la 16% la 5%.
 TVA
  1.  Cota generala aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2016 este de 20%. Anul 2017 aduce noi modificari in privinta cotei generale aplicabile urmand a se diminua la 19%.
  2.  Se vor aplica urmatoarele cote reduse:
  • Cota de 9% pentru urmatoarele medicamente, cazarea in sectorul hotelier, alimente, servicii de restaurant si catering.
  • Se extinde aplicarea cotei reduse de 5% pentru carti, manuale scolare, reviste si pentru accesul la evenimente culturale si sportive, accesul la muzee, case memoriale, targuri sau expozitii.
  • Se pastreaza cota de TVA de 5% si pentru vanzarea de locuinte sociale in schimb se modifica conditiile de aplicare in sens favorabil cumparatorului.
  1. Se introduce o masura tranzitorie pentru ajustarea TVA pentru alte bunuri decat cele de capital cand acestea nu mai sunt folosite in activitati taxabile.
  2. Se extinde masura de taxare inversa (simplificare a TVA fara plata efectiva a TVA ) pentru:
  • Cladiri, parti de cladire si terenuri;
  • Furnizarea de telefoane mobile;
  • Furnizarea de console de jocuri, tablete pc si laptopuri.
 ACCIZELE
  1. S-a eliminat acciza neamortizata pentru cafea, bere/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice, bauturi fermentate altele decat bere si vinuri precum si pentru produsele de lux pentru iahturi, autoturisme cu capacitatea cilindrica mai mare de 3.000 cmc, confectii din blanuri, bijuterii. Raman ca produse supuse accizelor neamortizate lichidul cu nicotina din tigareta electronica si tutunul continut in produse din tutun incalzit.
  2. In ceea ce priveste cursul euro practicat pentru calculul accizelor aferente anului 2016, se va mentine la nivelul anului precedent de 4,7380 lei/euro. Acest lucru este datorat scaderii inflatiei fata de anul precedent. Conform comunicatului de presa inaintat de Institutul National de Statistica din 12 octombrie 2015, preturile de consum in luna septembrie 2015 comparativ cu luna septembrie 2014 au fost mai mici cu - 1,7% masurate prin IPC si cu -1,5%, masurate prin IAPC.
 TAXELE SI IMPOZITELE LOCALE
 
  1.   Clasificarea cladirilor in rezidentiale, nerezidentiale si cu destinatie mixta.
  2.   Pentru cladirile rezidentiale detinute atat de persoane fizice cat si de persoane juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% - 0,2 %, asupra valorii impozabile a cladirii.
  3.  Pentru cladirile nerezidentiale detinute atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% asupra valorii cladirii.
  4.  Valoarea impozabila pentru cladirile nerezidentiale detinute de persoane fizice, trebuie stabilita pe baza unui raport de evaluare daca aceasta nu a fost construita sau dobandita in ultimii 5 ani.
  5.  In cazul in care valoarea unei cladiri nerezidentiale detinuta de o persoana fizica nu poate fi calculata, impozitul se determina prin aplicarea cotei de 2% aplicata asupra valorii impozabile determinate ca si cand cladirea ar fi fost rezidentiala.
  6.  Pentru cladirile cu destinatie mixta detinute de persoanele fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential.
  7.  In cazul neactualizarii valorii impozabile a cladirii in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta pentru proprietarii de cladiri persoane juridice, cota impozitului/taxei pe cladiri este de 5%.
  8. Eliminarea taxei hoteliere.
 TAXA PE CONSTRUCTII 
  1.  Ramane in procent de 1%, urmand a fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017.